Parabenen vrije cosmetica? Graag, maar wat zit er dan wel in? Dat vertellen ze je er vaak niet bij..


Felle discussies rondom parabenenDe laatste jaren wordt het steeds duidelijker dat parabenen in een negatief daglicht zijn komen te staan. Een aantal uit de parabenen groep zou hormoon verstorend en kankerverwekkend zijn. Bovendien zijn veel mensen er allergisch voor. Dit chemische conserveringsmiddel zit in 80% van alle cosmetica die we dagelijks op onze huid smeren of onze tanden mee poetsen. Er zijn dus nog steeds hevige discussies gaande en ik zeg altijd maar waar water is vuur. Wat we nu nog niet kunnen overzien, kan later wel degelijk negatieve gevolgen hebben, ook al wordt er hier en daar nu nog van het tegendeel gesproken. Het is goed dat we kritisch blijven, er verschillende alternatieven zijn en ieder daarin zelf zijn eigen keuze kan maken.

Water gedragen oliën wel of niet conserveren?


Steeds meer firma’s gaan over op parabene vrije cosmetica, maar onduidelijk is wat er dan wel in zit. Als we met water gedragen oliën werken, hebben we voor onze gezondheid conserveringsmiddelen nodig om schimmel en bacterievorming tegen te gaan. Het is altijd beter om een laag percentage conserveringsmiddelen in een product te hebben, dan dat we ziek zouden worden van een cosmetica product dat bedorven is. Hoe merken we dat? In eerste instantie is het product fris van geur. Hierna neemt geleidelijk aan de geur af en wordt deze licht onfris. Naast de houdbaarheid gaat ook de werking verder achteruit, totdat het product steeds meer een vies luchtje krijgt en onbruikbaar wordt. Een ongezonde en zeer onplezierig ervaring als je deze op je huid hebt gesmeerd en blijkt dat het product ineens bedorven is. Jammer, maar ook kostbaar als je het potje half opgebruikt kan weggooien.Heeft ieder product een conserveringsmiddel nodig?

Nee dat niet. Producten waar geen water in zit meestal niet, zoals een shampoo bar of een lipide, dragende olie, wax of boter. Olie bevat geen water en wordt daarom ook wel een droge olie genoemd. Onder hygiënische, donkere en koele omstandigheden kan deze zeer lang bewaard worden.

Fantastisch om hiermee te werken, zoals b.v. Jojoba olie die reinigende en hydraterende eigenschappen heeft. Hier kan je prima je huid mee reinigen en je make-up mee af doen, maar hier later meer over. Voor het voeden van huid en haar heb je niet alleen vet nodig, maar ook vocht. In water gedragen producten heb je dus conserveringsmiddelen nodig om het product langer houdbaar te kunnen houden. Zelf heb ik bijvoorbeeld voor mijn krullen zelfgemaakte haargel uit gekookte lijnzaad en Aloë Vera gemaakt en hier vitamine C poeder of Ascorbinezuur aan toegevoegd. De houdbaarheid kun je hiermee succesvol verlengen, maar hier straks meer over. Minerale olie hoort echter niet in dit rijtje thuis. Deze uit aardolie gemaakte olie staat ter discussie en is niet voedend voor de huid. Het dekt de huid af, waardoor deze niet kan ademen en kan de huid door over-hydratatie lui maken. Hierdoor word je er afhankelijk van, zoals bij lippenvet die je steeds moet bijsmeren om uitdroging van je lippen tegen te gaan. Bij lippenvet van b.v. shea butter en bijenwas heb je daar totaal geen last van.Welke alternatieven hebben we nog meer?