top of page
Foto van schrijverNatuurkapper Tjitske

Gespleten haarpunten, hoe kom je er vanaf!

Bijgewerkt op: 8 apr. 2023

Gespleten haarpunten zijn haarpunten die afgebroken zijn en rafelige uiteinden bevatten. Deze gespleten haarpunten schuren langs de rest van je haar met vervelende klitten tot gevolg.

Als je haar op bepaalde plaatsen meer gaat klitten, komt dit vaak door poreus haar met gespleten haarpunten die door alle weerhaakjes in elkaar haken en zo het gezonde haar steeds verder aantast. Je haar is dan niet meer in een goede gezondheid en daar kom je niet zomaar van af.

Je haar wordt steeds korter en dunner door het verder opsplijten en afbreken. Dit noemen we ook wel chemisch geknipt haar. Neem bijvoorbeeld, een nagel met een haakje eraan. Zie hoe snel je nagel korter wordt doordat het steeds verder afscheurt. Door het snel bij te vijlen, voorkom je dat het verder gaat.

Met je haar is dit precies zo. Het is dan hard toe aan een goede knipbeurt, maar eigenlijk ben je dan al een beetje te laat. Er moet veel meer afgeknipt worden, om van al die vervelende gespleten haarpunten af te komen die vaak ook tussen de haarlengtes verborgen zitten en gewoon doorgaan om de rest van je haar te beschadigen. . Met enkel de puntjes knippen, is dan niet meer genoeg. Is je haar eenmaal kapot, dan blijft het kapot, ook al verzorg je het nog zo goed.

De schaar erin! In zo'n geval moet er helaas meer af dan normaal, beter is het dus om het voor te zien en enkel de puntjes te laten knippen, zodat het weer gezond door kan groeien.



Voorkomen is dus beter dan genezen. Verzorg regelmatig je haar en kijk goed wanneer er meer hydratatie en/of proteïne voor jouw haar nodig is. Door zon, droge lucht, wrijving of door het gebruik van bijvoorbeeld een stijltang, kan je haar ineens veel sneller uitdrogen en poreus maken. Ga op tijd naar de kapper als je ziet dat je haarpunten droog worden en bespreek wat jouw haar nodig heeft aan verzorging. Dat kan voor iedere haarsoort net een beetje anders zijn.


Waar kan je nog meer op letten?

Het is het belangrijk om te weten dat nat haar zeer kwetsbaar is en dat je er voorzichtig mee om moet gaan. Haal nat haar voorzichtig uit de klit. Het gebruik van een natuurlijke shampoo zonder harde sulfaten en conditioners en stylingsproducten zonder siliconen en harde alcohol kan al enorm helpen. Je haar niet meer chemisch laten verven helpt daar enorm aan mee. Je haar is dan veel minder poreus en zal minder door de zon worden opgelicht, waardoor het minder kwetsbaar is.


Ondanks goede verzorging kan je haar toch nog last krijgen van gespleten haarpunten.

Gespleten haarpunten komen bij langer haar meer voor dan bij korter haar, omdat langer haar aan meer slijtage onderhevig is. Fijn haar is ook gevoeliger voor beschadigingen, omdat de draad fijner is en daardoor veel kwetsbaarder. Het haar is vaak minder hard en dus poreuzer. Het haar is door de dunnere draad sowieso zwakker qua elasticiteit en veerkracht.


Dik haar bezit meerdere keratine/hoorn lagen, waardoor het haar veel sterker is en vrijwel zonder beschadigingen kan doorgroeien. Vergelijk het maar met je nagels. De één heeft harde nagels die gemakkelijk lang worden en niet snel afbreken en de ander kan enkel maar korte nagels hebben, omdat ze zo zacht zijn en snel weer inscheuren. Gebruik je een nagelverharder, dan kan dat net als bij een chemische keratine behandeling wel even helpen, maar de kans dat je haar ineens afbreekt is groot, doordat de flexibiliteit/veerkracht door de 'chemische' verharding verdwijnt. Dit is zeker het geval als je haar al stevig is en dus voldoende proteïne bevat. Je kan dan last krijgen van een overload aan proteïne, waardoor het hard en droog wordt en zelfs kan afbreken.


Naast je haar preventief goed verzorgen en regelmatig laten knippen is een goede voeding en leven met niet al teveel stress ook zeer belangrijk.

Door een gebrek aan vitamine en/of mineralen kan je haar er dof en breekbaar gaan uitzien. Stress, slaapgebrek, hormoonschommelingen, medicijnen, teveel alcohol en roken breken extra vitamine en mineralen in je lichaam af, zodat je soms naast goede voeding toch nog een periode extra supplementen nodig kan hebben.


Je kan je haar op mechanische wijze sneller beschadigen, zoals nat haar ruw door te borstelen, hard aan je haar te trekken, te heet je haar föhnen, regelmatig je haar met een hete krul of stijltang te stylen, het gebruik van strakke elastiekjes en het slapen op een minder glad katoenen kussensloop. Dit alles is een aanslag op je haar, maar ook door b.v. steeds met je hand door je haar te strijken of dat je lange haar steeds langs je schoudertas schuurt. Je haar kan ook verder uitdrogen door de centrale verwarming, de zon, de wind, zeewater en chloorwater.

Je kan je haar ook op chemische wijze beschadigen, zoals haarverf, blondering en permanent. Dit is een flinke aanslag op je haar, zeker als je fijn- en wat langer haar hebt. Tegenwoordig kan je bij de natuurkapper je haar op een gezonde manier kleuren, zonder dat dit je haar aantast. De natuurlijke verzorgingsproducten sluiten hier mooi op aan.


Laat je haar bij de kapper altijd eerst even in droge toestand bekijken om te kijken of het haar droge en gespleten haarpunten bevat. Als het haar nat gemaakt wordt kan je nl. de gespleten haarpunten niet meer zien. Als je het droge haar in dunne slides afdeelt, zie je de kortere haartjes naar buiten springen. Nieuwe gezonde haren hebben een dunner punteinde, omdat deze nog niet bot afgeknipt zijn. Daar is helemaal niks mis mee. Gespleten haarpunten komen in allerlei variaties voor en je ziet vaak dat het rafelige uiteinde wat wittig van kleur is. Dat is het binnenste dat zichtbaar naar buiten komt. De gespleten haarpunten moeten afgeknipt worden om verdere beschadiging van de andere haren te voorkomen. Dit kan je bij langer haar ook regelmatig zelf doen. Een heerlijk rustgevend werkje ; ) Zijn de gespleten haarpunten eraf geknipt, dan merk je meteen dat je haar minder klit. Zo kan je je haar zonder klitten en gespleten haarpunten weer gezond laten doorgroeien.

Conclusie: Heb je eenmaal gespleten haarpunten, dan is je haar laten doorgroeien en langer wachten met je haar laten knippen geen goede keuze. Je haar wil niet meer goed doorgroeien, doordat het steeds dunner wordt aan de uiteinden. Probeer het voor te zijn door eerder naar de kapper te gaan en het tussentijds goed te verzorgen.



Wil je a.d.h.v. dit verhaal een afspraak maken bij natuurkapper Natural HairDo of alvast een kijkje nemen in de Online-Store om meer informatie te krijgen over de natuurlijke haarproducten? Klik hier voor een afspraak in de online agenda en hier voor Natural HairDo's Online-Store. Heb je nog persoonlijke vragen? Klik hier voor de contactpagina.

Warme groet,

Tjitske

Info over auteur en owner Natural HairDo


Je haar regelmatig een verzorgend masker of haarkuur geven is goed om preventief droog en gespleten haarpunten te voorkomen. Je haar voelt na een haarmasker weer heerlijk zacht en gehydrateerd aan, maar als de gespleten haarpunten blijven zitten, blijft het proces van verder opsplitsen gewoon doorgaan tot een wirwar van klitten met witte opgesplitste haarpunten.

Deze gespleten haarpunten zitten vaak tussen de langere haren en niet enkel aan het uiteinde. Heb je er te lang niets aan gedaan, dan moet de kapper er flink de schaar inzetten en kan je haar van daaruit weer gezond aangroeien.



62 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page