Gespleten haarpunten, hoe kom je er vanaf!

Bijgewerkt op: 25 mei 2021

Gespleten haarpunten zijn haarpunten die afgebroken zijn en rafelige uiteinden bevatten. Deze gespleten haarpunten schuren langs de rest van je haar. Als je haar op bepaalde plaatsen meer gaat klitten, komt dit vaak door de poreuze en gespleten haarpunten die door alle weerhaakjes in elkaar haken en zo het gezonde haar steeds verder aantasten. Dit noemen we ook wel dat je haar chemisch geknipt wordt. Je haar wordt namelijk steeds korter door het verder afbreken en opsplijten van het haar. Neem als voorbeeld hoe snel je nagel korter wordt als er een haakje aan zit en steeds verder afscheurt. Met je haar is dit precies zo. Je haar wordt 'chemisch' steeds korter. Dit is de reden dat je haar maar niet wilt doorgroeien en steeds dunner wordt aan de uiteinden.


Allereerst is het belangrijk om te weten dat nat haar zeer kwetsbaar is en dat je er voorzichtig mee om moet gaan. Het gebruik van een natuurlijke shampoo en conditioner en stylingsproducten zonder harde chemicaliën kan al enorm helpen. Zelfs als je geen chemicaliën in je haar hebt gebruikt, kan je bij fijner haar toch nog last krijgen van gespleten haarpunten.

Gespleten haarpunten komen bij langer haar meer voor dan bij korter haar. Haar dat door de langere lengte ouder wordt, droogt geleidelijk aan meer uit en is aan slijtage onderhevig. Fijn haar is ook gevoeliger voor beschadigingen, omdat de draad fijner is en daardoor veel kwetsbaarder. e buitenste hardere 'keratine' laag is veel dunner en minder sterk, omdat er minder lagen aan 'dakpannetjes' oftewel haarschubben rondom je haar zitten.


Dik haar bezit meerdere schubben lagen, waardoor het haar veel sterker is en vrijwel zonder beschadigingen kan doorgroeien. Vergelijk het maar met je nagels. De één heeft harde nagels die gemakkelijk lang worden en niet snel afbreken en de ander kan enkel maar korte nagels hebben, omdat ze zo zacht zijn en snel weer inscheuren. Gebruik je een nagelverharder, dan kan dat net als bij een chemische keratine haarbehandeling wel even helpen, maar de kans dat je haar ineens afbreekt is groot, doordat de flexibiliteit/veerkracht door de 'chemische' verharding verdwijnt.


Het is beter om je haar preventief te verzorgen in de vorm van een conditioner en regelmatig een haarmasker. De haarschubben sluiten zich door de zwak-zure werking van de conditioner en de regenererende stoffen in een haarmasker zoals proteïne en hydraterende ingrediënten. Deze zorgen ervoor dat je haar meer beschermd wordt tegen allerlei invloeden van buitenaf. Hierbij moet gekeken worden in welke verhoudingen je de regenererende stoffen nodig hebt. Dat kan bij de één na gelang je haareigenschappen heel anders zijn dan bij de ander.


Van binnenuit is het belangrijk dat je gezond eet en voldoende water drinkt. Een vitamine en/of mineralen gebrek kan er b.v. voor zorgen dat je haar dof en breekbaarder wordt. Stress, slaapgebrek, hormoonschommelingen, medicijnen, teveel alcohol en roken breken extra vitamine en mineralen in je lichaam af, zodat je soms naast goede voeding toch nog een periode extra supplementen nodig kan hebben.


Hoe je met je haar omgaat, bepaalt ook of je gespleten haarpunten krijgt of niet. Je kan je haar op mechanische wijze sneller beschadigen, zoals nat haar ruw door te borstelen, hard aan je haar te trekken, te heet je haar föhnen, regelmatig je haar met een hete krul of steiltang te stylen, het gebruik van strakke elastiekjes en het slapen op een minder glad katoenen kussensloop. Dit alles is een aanslag op je haar, maar ook door b.v. steeds met je hand door je haar te strijken of dat je lange haar steeds langs je schoudertas schuurt. Je haar kan ook verder uitdrogen door de centrale verwarming, de zon, de wind, zeewater en chloorwater.

Je kan je haar ook op chemische wijze beschadigen, zoals haarverf, blondering, permanent en harde chemicaliën of uitdrogende ingrediënten in je haarproducten. Dit is een aanslag op je haar, zeker als je fijn en wat langer haar hebt. Tegenwoordig kan je bij de natuurkapper je haar op een gezonde manier kleuren, zonder dat dit je haar aantast. De natuurlijke verzorgingsproducten sluiten hier mooi op aan.