top of page

6 Gewoontes die extra vet haar geven, (waarvan je je vaak niet bewust bent)

Bijgewerkt op: 23 feb. 2023

We weten allemaal dat vooral jongeren in de puberteit meer last van vet haar hebben en dat mannen bij het ouder worden langer last houden van vet haar dan vrouwen. Vet haar neemt af naarmate we na de puberteit ouder worden. Hormonen, voeding en stress hebben een grote invloed op het hebben van wel of geen vet haar.


We weten ook allemaal dat eetgewoontes met veel suiker/koolhydraten en teveel vet, slecht is voor een gezonde huid en hoofdhuid. Ook als we veel stress hebben en daardoor meer cortisol en testosteron aanmaken, weten we dat dit onze huid en hoofdhuid geen goed doet. De huid wordt onrustiger, transpireert meer en talgklieren worden overactief. Dat resulteert in een vette huid en vet haar.


Extra inname van vitamines zoals Vitamine D, A, B complex, C en het mineraal selenium (zit in paranoten) kan voor meer balans van je hormoonhuishouding zorgen, wat een regulerend effect heeft op haar en huid.


Vet haar kan ook bij een bepaalde aanleg en diverse andere factoren tot een sterkere groei van gisten leiden, dat roos of zelf seborroïsch eczeem tot gevolg kan hebben Dat komt weer vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en ook vaker rondom de puberteit, hormoonschommelingen en stress.


Vet haar ziet er plakkerig en nat uit, doordat de hoofdhuid een te hoge talgproductie heeft en het talg zich over het haar verspreid. Dit gaat gemakkelijk bij dun en steil haar met weinig volume. Bij krullend haar en haar met meer volume, is de huid sowieso luchtiger en kan de talg zich moeilijker over het haar verspreiden waardoor het haar minder snel vet wordt.


De aanmaak van talg kan door het gebruik van shampoos met sterke sulfaten versterkt worden. Haar en hoofdhuid worden bij sterke sulfaten zoals SLS/SLES teveel gestript, waardoor talgklieren weer geprikkeld worden om hun talg opnieuw uit te spreiden over de hoofdhuid.

Haarproducten met siliconen spreiden een glad glanslaagje (microplastics) over haar en hoofdhuid, waardoor de huid minder kan ademen en daardoor geprikkeld wordt om meer transpiratie en talg te produceren.

Gelukkig zijn er goede natuurlijke shampoos tegen vet haar, die op een milde wijze de hoofdhuid goed reinigen en effectief kunnen helpen om de hoofdhuid te zuiveren en talgklieren te reguleren. Een goede medicinale shampoo tegen vet haar is van Chromalya Equilibre Shampoo. Een evenwichtige natuurlijke shampoo dat de overproductie van talg remt, verstoppingen en haaruitval tegen gaat. De Light Hydration Shampoo van Rodolphe & Co is een goede milde diepe reiniger voor ieder haartype is hier te koop in Natural HairDo's Online-Store

Rodolphe & Co D+tox reinigt diep te hoofdhuid op een milde manier en reguleert de hoofdhuid en is hier te koop in de Online-Store


Toch blijven we naast goede natuurlijke haarproducten vaak vet haar houden door bepaalde gewoontes waar we geen erg in hebben.

6 Gewoontes die extra vet haar geven en waarvan je je vaak niet bewust bent zijn: 1. Te warm douchen. De warmte van de douche ontvet de huid teveel, verliest vocht en stimuleert de talgklieren. 2. Te lang douchen. De pH van de shampoo is aangepast op de zuurgraad van onze hoofdhuid. Water daarentegen is niet huidneutraal en loogt je huid meer uit. Hierdoor worden de talgklieren meer gestimuleerd.

3. Regelmatig met je handen door je haar wrijven. Dit stimuleert de talgklieren teveel. Dit zijn gewoontes die je vaak ongemerkt en onbewust doet.

4. Tijdens het borstelen van je haar steeds over je hoofdhuid strijken. Dit stimuleert de hoofdhuid en ook weer de talgklieren als je al last hebt van een vette hoofdhuid.

5. Hoofdbedekking dragen, gemaakt van synthetische materiaal en dat te weinig gereinigd wordt. Hierdoor gaat het broeien en wordt je haar sneller vet. Gebruik als het kan hoofdbedekking van natuurlijke materialen. Dit ademt meer en blijft langer schoon dan synthetische materialen.

6. Te vaak je haar wassen. Dit stimuleert weer de talgklieren. Laat het niet te vet worden, maar probeer je haar wel steeds minder te wassen door het een dagje uit te stellen. Door je haar te wassen met natuurlijke shampoos gaat dit al een stuk gemakkelijker.


Tenslotte nog wat tips:

-Was je je haar regelmatig met een natuurlijke medicinale anti vet shampoo, dan zuiver je goed je hoofdhuid op een zachte en effectieve manier. Talgklieren en transpiratie worden gereguleerd en komen hierbij meer tot rust.

-Gebruik af en toe een detox met klei die zorgt voor een diepe reiniging, waardoor de huid weer beter kan ademen en de talgklieren tot rust komen.

-Gebruik natuurlijke stylingsproducten die door haar en huid kunnen worden opgenomen en kunnen "ademen" en dus kunnen verdampen. Hierdoor ontstaat er minder gauw build-up.


Wil je a.d.h.v. dit verhaal een afspraak maken bij natuurkapper Natural HairDo of alvast een kijkje nemen in de Online-Store om meer informatie te krijgen over de natuurlijke haarproducten? Klik hier voor een afspraak in de online agenda en hier voor Natural HairDo's Online-Store. Heb je nog persoonlijke vragen? Klik hier voor de contactpagina.


Warme groet,


Tjitske


Info over auteur en owner Natural HairDo
Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page