top of page

Hoe en wat over de no poo methode

Bijgewerkt op: 21 feb. 2023

De no poo methode (wassen zonder shampoo) is al jaren in zwang met soms felle voor- en tegenstanders. Als natuurkapper wil ik hier graag mijn licht op laten schijnen door de voor- en nadelen te benoemen met de effecten op de langere duur.


Wat is de no poo methode? In het kort uitgelegd, stop je met je haar te wassen met (sham)poo en spoelt je je haar enkel uit met water en/of masseer je slechts je hoofdhuid met een (no poo) conditioner om heel licht je hoofdhuid te reinigen.


Waarom begin je met de no poo methode? Als je last hebt van een jeukende en strak staande hoofdhuid, of roos dat snel vet wordt met vaak droge pluizerige haarlengten en punten.

Dit is het gevolg als je je haar wast met een shampoo die sterk ontvettende stoffen bevat. Dit zijn harde sulfaten zoals SLS / SLES die heel goedkoop zijn voor de fabrikant. Deze goedkope grondstof zit vrijwel in alle shampoos, waar vaak weer terug vettende en glad makende stoffen aan toegevoegd worden zoals siliconen, polymeren en/of synthetische oliën. Deze stoffen worden eraan toegevoegd om het sterk uitdrogende effect te maskeren en het haar er toch mooi uit te laten zien. Het gevolg is dat het haar slap en snel vet wordt, waar je flink wat stylingsproducten in moet doen om het in model te kunnen krijgen. Hierdoor trekt je haar meer vuil aan, waardoor je het vaker dan normaal moet wassen. En zo is het vicieuze cirkeltje weer rond. Het is verslavend voor je haar en je jezelf, want je hunkert naar dat schone frisse gevoel van pas gewassen haar.


De eerste stap is hiervan af te kicken door je haar niet meer met dit soort shampoos te wassen. Even niet wassen door de no poo methode te gebruiken kan als overgang een goede keuze zijn.

Het resultaat is vaak dat de hoofdhuid meer in balans komt, dus minder vocht verliest en de talgklieren meer tot rust komen die een natuurlijke talglaag op haar en hoofdhuid achterlaten. Hierdoor wordt het haar, zeker als je regelmatig je haar en hoofdhuid borstelt door de natuurlijke huidvetten goed verzorgd. Je haar glanst, is lekker soepel en je hebt minder of geen last meer van pluizende haarlengten/punten.


Dit zijn in het kort de voordelen, waardoor mensen in het begin zeer tevreden zijn. Op de langere termijn verlies je het volume in je haar, want vooral rondom je kruin en achterhoofd wordt je haar wat plakkerig. Dit noemen we build up. Dit ontstaat door stapeling van je eigen huidvet/talg vermengd met vuil. Op de langere termijn kan er zelfs haaruitval ontstaan. Dit komt doordat de hoofdhuid en haarwortels minder goed kan ademen met uiteindelijk haaruitval als gevolg. Ook kunnen gisten de overhand krijgen, waardoor er roos ontstaat. De één is hier gevoeliger voor dan de ander, maar het is een duidelijk teken aan de wand dat deze methode op de lange duur toch voor problemen kan zorgen.


Na veel erover gelezen te hebben en zelf een aantal klanten in mijn salon gehad te hebben die de no poo methode langere tijd hanteerde, snap ik waarom mensen in het begin erg enthousiast zijn over de no poo methode. Ze zijn daar op de langere duur aan gewend geraakt. Terug naar af willen ze niet meer, maar hoe nu verder weten ze vaak ook niet. Er is dan behoefte aan advies die zowel de goede als nadelige kanten van de no poo methode belicht.


Al ver in de geschiedenis is het bekend dat het reinigen van haar en lichaam als iets heiligs werd beschouwd. Er zijn allerlei reinigings- en bad rituelen/gewoontes die je goed zijn voor lichaam en geest. Je kent wel dat verfrissende en ontspannen gevoel, waar je helemaal van opknapt, waarmee je de dag lekker opgefrist mee opstart of juist een lange dag ontspannen achter je kan laten. Je haar wassen met zacht milde shampoo zonder sulfaten is een ware weldaad. Met de natuurlijk geurende producten die je haar hydrateren en voeden, zonder een plastic laagje achter te laten. Dat heerlijk licht en luchtig voelt, zonder dat je haar daar slap van wordt. Je hoofdhuid en haarwortels kunnen weer ademen, zonder allerlei chemicaliën en zoals de natuur het bedoeld heeft.


Allereerst moet we weten dat er hele mooie 'natuurlijk' merken zijn, die je met prachtige reclamefoto's vertellen welke mooie natuurlijke ingrediënten het product bevat en welke schadelijke stoffen er niet in zitten. Als je dan de volledige INC lijst er op na leest, zitten er vaak ingrediënten in die helemaal niet zo goed zijn. Hier zit vaak 't addertje onder het gras dat we 'greenwashing' noemen.


Gelukkig hebben we tegenwoordige mooie apps zoals INCI Beauty die je snel laten weten of het schadelijk is voor je haar of niet. Via de website https://thetruthaboutcosmetics.com/inci-search.php kun je ook snel wat informatie over ingrediënten krijgen. Wil je b.v. ook weten of er microplastic als vulmiddel in het product is gebruikt? Via de app BTMB kun je dit snel raadplegen. Kies je voor ECO gecertificeerde producten zoals Rodolphe & Co, dan weet je zeker dat er geen nadelige ingrediënten inzitten. Botanische producten zoals Flora & Curl en Pretty Curly Girl vertellen je op zeer transparante wijze wat er aan ingrediënten in een product zit. Eerlijk en transparant met de volledige INCI lijst.


Wil je persoonlijk goed advies? Laat je adviseren door de natuurkapper en kies voor gecertificeerde natuurproducten zonder schadelijke stoffen. Je haar wordt dan op een milde wijze gereinigd, gehydrateerd en gevoed, waardoor je hoofdhuid goed kan blijven ademen en je haar steviger wordt en mooi gaat glanzen. Je zult merken dat je minder vaak je haar hoeft te wassen en minder stylingsproducten nodig hebt. Hierdoor ben je op de langere duur niet echt veel duurder uit, omdat de producten zo zuinig in gebruik zijn en je haar er langer fris bij blijft.


Wil je nog niet helemaal afscheid nemen van de no poo methode? Zorg dan dat je het afwisselt en wekelijks of om de week je haar zonder sulfaten wast en zonder siliconen goed verzorgt. Je zult merken dat je beide voordelen gaat combineren zonder de nadelige gevolgen van haaruitval.

Bedenkt dat je haar en hoofdhuid soms meer zorg vragen.. Ben je net ziek geweest, heb je gesport, ongesteld geworden, stress ervaren of zijn er weersveranderingen? Dit alles heeft invloed op je haar. Was en verzorg je haar met de natuurlijke zachtheid van de natuurlijke biologische haarcosmetica en voel je weer lekker ontspannen en fris met mooi gezond haar.

Wil je a.d.h.v. dit verhaal een afspraak maken bij natuurkapper Natural HairDo of alvast een kijkje nemen in de Online-Store om meer informatie te krijgen over de natuurlijke haarproducten? Klik hier voor een afspraak in de online agenda en hier voor Natural HairDo's Online-Store. Heb je nog persoonlijke vragen? Klik hier voor de contactpagina.

Warme groet,

Tjitske

Info over auteur en owner Natural HairDo

183 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page