Hoe en wat over de no poo methode

De no poo methode (wassen zonder shampoo) is al jaren in zwang met soms felle voor- en tegenstanders. Als natuurkapper wil ik hier graag mijn licht op laten schijnen door de voor- en nadelen te benoemen met de effecten op de langere duur.


Wat is de no poo methode? In het kort uitgelegd, stop je met je haar te wassen met (sham)poo en spoelt je je haar enkel uit met water en/of masseer je slechts je hoofdhuid met een (no poo) conditioner om heel licht je hoofdhuid te reinigen.


Waarom begin je met de no poo methode? Als je last hebt van een jeukende en strak staande hoofdhuid, of roos dat snel vet wordt met vaak droge pluizerige haarlengten en punten.

Dit is het gevolg als je je haar wast met een shampoo die sterk ontvettende stoffen bevat. Dit zijn harde sulfaten zoals SLS / SLES die heel goedkoop zijn voor de fabrikant. Deze goedkope grondstof zit vrijwel in alle shampoos, waar vaak weer terug vettende en glad makende stoffen aan toegevoegd worden zoals siliconen, polymeren en/of synthetische oliën. Deze stoffen worden eraan toegevoegd om het sterk uitdrogende effect te maskeren en het haar er toch mooi uit te laten zien. Het gevolg is dat het haar slap en snel vet wordt, waar je flink wat stylingsproducten in moet doen om het in model te kunnen krijgen. Hierdoor trekt je haar meer vuil aan, waardoor je het vaker dan normaal moet wassen. En zo is het vicieuze cirkeltje weer rond. Het is verslavend voor je haar en je jezelf, want je hunkert naar dat schone frisse gevoel van pas gewassen haar.


De eerste stap is hiervan af te kicken door je haar niet meer met dit soort shampoos te wassen. Even niet wassen door de no poo methode te gebruiken kan als overgang een goede keuze zijn.

Het resultaat is vaak dat de hoofdhuid meer in balans komt, de talgklieren meer tot rust komen die een natuurlijke talglaag op het haar achterlaten. Hierdoor wordt het haar, zeker als je regelmatig je haar en hoofdhuid borstelt door de natuurlijke huidvetten goed verzorgd. Je haar glanst, is lekker soepel en je hebt minder of geen last meer van pluizende haarlengten/punten.


Dit zijn in het kort de voordelen, waardoor mensen in het begin zeer tevreden zijn. Op de langere termijn verlies je het volume in je haar, want vooral rondom je kruin en achterhoofd wordt je haar wat plakkerig. Dit noemen we build up. Dit ontstaat door stapeling van je eigen huidvet/talg vermengd met vuil. Op de langere termijn kan er zelfs haaruitval ontstaan. Dit komt doordat de hoofdhuid en haarwortels minder goed kan ademen met uiteindelijk haaruitval als gevolg. De één is hier gevoeliger voor dan de ander, maar het is een duidelijk teken aan de wand dat deze methode op de lange duur toch voor problemen kan zorgen.


Na veel erover gelezen te hebben en zelf een aantal klanten in mijn salon gehad te hebben die de no poo methode langere tijd hanteerde, snap ik waarom mensen in het begin erg enthousiast zijn over de no poo methode. Ze zijn daar op de langere duur aan gewend geraakt. Terug naar af willen ze niet meer, maar hoe nu verder weten ze vaak ook niet. Er is dan behoefte aan advies die zowel de goede als nadelige kanten van de no poo methode belicht.


Al ver in de geschiedenis is het bekend dat het reinigen van haar en lichaam als iets heiligs werd beschouwd. Er zijn allerlei reinigings- en bad rituelen/gewoontes die je goed zijn voor lichaam en geest. Je kent wel dat verfrissende en ontspannen gevoel, waar je helemaal van opknapt, waarmee je de dag lekker opgefrist mee opstart of juist een lange dag ontspannen achter je kan laten. Je haar wassen met zacht milde shampoo zonder sulfaten is een ware weldaad. Met de natuurlijk geurende producten die je haar hydrateren en voeden, zonder een plastic laagje achter te laten. Dat heerlijk licht en luchtig voelt, zonder dat je haar daar slap van wordt. Je hoofdhuid en haarwortels kunnen weer ademen, zonder allerlei chemicaliën en zoals de natuur het bedoeld heeft.


Allereerst moet we weten dat er hele mooie 'natuurlijk' merken zijn, die je met prachtige reclamefoto's vertellen welke mooie natuurlijke ingrediënten het product bevat en welke schadelijke stoffen er niet in zitten. Als je dan de volledige INC lijst er op na leest, zitten er vaak ingrediënten in die helemaal niet zo goed zijn. Hier zit vaak 't addertje onder het gras dat we 'greenwashing' noemen.