top of page
Foto van schrijverNatuurkapper Tjitske

Shampoo bars in opmars!

Bijgewerkt op: 21 feb. 2023

Een shampoo bar is met al zijn voor en nadelen echt anders in gebruik. De één zweert erbij en de ander vindt het te omslachtig in gebruik. In deze blog bespreek ik de voor- en nadelen van een shampoo bar en tenslotte het verschil tussen een shampoo bar en haarzeep. Anders in gebruik: Heb je ook al een shampoo bar of haarzeep geprobeerd? Wel even wennen, omdat je flink met je hand over de bar moet wrijven of met de bar zelf tussen je haren over je hoofdhuid moet wrijven om schuim te creëren. Dit is vaak een hele klus, zeker bij langer en/of dikker haar om haar en hoofdhuid goed schoon te krijgen. Vaak ontstaat hierbij na een poosje build-up op het achterhoofd. Je haar voelt dan plakkerig aan, waardoor je haar volume verliest en jeuk kan krijgen op je hoofdhuid. Het kost dus zeker bij dikker en/of langer haar meer tijd en als je onder de douche je haar wast, kost dit weer meer water en energieverbruik. Neem je zorgvuldig de tijd met de kraan even uit, dan zal je mits je een goede kwaliteit shampoo bar gebruikt, hiervan de voordelen hebben. Shampoo bars gaan langer mee en nemen weinig plaats in: Als je een shampoo bar goed laat drogen op een zeepplankje, gaat het vele malen langer mee dan een fles shampoo. Een ander voordeel is dat je het zonder problemen het vliegtuig mee kan innemen! Op reis of in je sporttas, neemt de shampoo bar veel minder plaats in dan een fles shampoo.

Afname van gebruik van plastic: Het duurzame aspect ervan is dat je het verbruik van plastic flesjes binnen de cosmetica helpt terug te dringen. Enkel alleen al binnen de haar- en huidcosmetica industrie belanden miljoenen plastic flesjes na gebruik op de afvalberg. Gelukkig wordt er tegenwoordig veel meer aan refill, gerecycled plastic en afvalscheiding gedaan, maar scheiden blijft moeilijk. We hebben het hier nog niet over de microplastics in cosmetica. De afbreekbare bio-plastics verpakkingen zijn al veel beter, maar doen er nu nog te lang over om volledig gecomposteerd te worden. Een shampoo bar geeft na gebruik geen afval. Shampoo bars duurzaam tijdens transport: Een shampoo bar is tijdens het transport licht in gewicht en dus heel duurzaam, maar hoeft niet altijd goed voor je haar en het milieu te zijn.


De ene shampoo bar is de andere niet: Een shampoo bar is gewoon een shampoo zonder water en kan dus net als in veel reguliere shampoo's agressieve sulfaten zoals SLS en SLES bevatten. Dit zijn zeer sterke schuimmiddelen die zelf een garagevloer kunnen reinigen. Ook als worden er andere zacht makende bestanddelen aan toegevoegd, je hoofdhuid en haar worden volledig gestript van hun natuurlijke vetten/bescherming.


Natuurlijke shampoo bars: Als er zachte natuurlijke schuimmiddelen inzitten is dit beter voor het haar, maar dan is er ook weer meer kans op build-up. Je krijgt de hoofdhuid dan niet volledig schoon, waardoor vet, vuil en restanten van stylingsproducten achterblijven. Belangrijk is dus om door wrijving goed schuim te maken. Als je haar wat poreus en kwetsbaarder is, is wrijving in nat haar niet altijd een goed idee. Dit kan een lichte haarschade geven, waardoor je haar meer gaat klitten.

Shampoo bars zijn behoorlijk in opmars:

Vooral wegens het duurzame aspect ervan zijn shampoo bars erg in trek. Het zorgt voor vermindering van plastic afval en in de marketing is dit product in een geheel nieuw jasje gegoten. Gelijk aan de voordelen van de haarzepen. Afgezien dat het product in een bar is gegoten en je haar ermee kan reinigen is een haarzeep een geheel ander product.




Haarzeep v.s. shampoo bar: Uit de tijd dat de cosmetica industrie nog niet zo in opkomst was, had je een hand- en lichaamszeep gemaakt uit natuurlijke oliën en een loog, waardoor er een verzepingsproces optreedt. Deze ambachtelijke manier van zeep maken is weer volledig in trek. Een haarzeep bevat meer oliën, wat uitdroging van het haar voorkomt. Echter de haarzeep blijft ondanks vaak hele mooie oliën toch alkalisch, waardoor je haar open blijft staan (poreus haar) en je hoofdhuid kwetsbaarder is voor hoofdhuidproblemen. Na het gebruik van een haarzeep dien je haar en hoofdhuid na te spoelen met een natuurlijke appelazijn oplossing om de natuurlijke zuurgraad weer op peil te krijgen. Zonder deze na-spoeling, slaan zeker bij kalkhoudend water de vetstoffen weer terug op de hoofdhuid, waardoor build-up ontstaat. Dit zie je b.v. ook duidelijk als je in bad bent geweest met zo'n vettig grauw laagje dat dan langs de badrand ontstaat. Door haarzeep wordt je haar wel steviger, maar ondanks de oliën ook poreuzer. De appelazijn haarspoeling brengt het weer terug in de natuurlijke zuurgraad van je hoofdhuid, waardoor het soepeler wordt en meer gaat glanzen. Desondanks heeft je haar tijd nodig om van deze swing van verschillende zuurgraden te herstellen en kan een chemische, maar ook plantaardige haarkleuring sneller uit je haar slijten. De één zal hier eerder last van hebben dan de ander. Iedere haarstructuur is tenslotte totaal anders qua haardikte en porositeit.


Geen shampoo bar of haarzeep maar ingedroogde poeder shampoo: Zoek je een mooi alternatief dat duurzaam is, minder plastic gebruikt, goed is voor je haar en toch gemakkelijk in gebruik? Gebruik dan de b.v. de Mineral Powder Shampoo van Rodolphe & Co. De inhoud van 50 gram is gelijk aan 400 ml. vloeibare shampoo. De poedershampoo bevat milde bentoniet-klei wat een licht detox effect geeft. De shampoo verwijdert hierdoor op milde wijze built up en geeft zichtbaar meer volume. Ideaal op vakantie, want hij verwijdert op milde wijze chloor en zeewater uit je haar. Zeker chloorwater uit de zwembaden kan voor built up in je haar zorgen. De shampoo zit in een plastic afbreekbare verpakking, is licht van gewicht en zeer zuinig in gebruik.


Voor- en nadelen glazen shampoo fles: Een glazen fles heeft een lange levensduur, maar is zwaar in gewicht en breekbaar: Shampoo in glas is hygiënisch doordat het minder krasgevoelig is en zorgt dat de shampoo geen opgeloste microplastics kan opnemen. Het helpt om de plastic afvalberg tegen te gaan, maar is zwaar tijdens het transport, dus ook niet echt duurzaam. Een ander nadeel is dat de glazen fles in de badkamer of sportschool gemakkelijk uit je handen kan glijden en kapot kan vallen met alle gevolgen van dien.


Vloeibare natuurlijke shampoo in gerecycled pet flessen: Van de boven genoemde voor- en nadelen zijn natuurlijke shampoo's in gerecyclede pet flessen een goede keuze. Zeker als je (max. 3x) je flessen refilled in de salon. Het is gemakkelijk aan te brengen. Zeker als je de shampoo in een spuitflesje (doseerflacon) doet met 1 deel shampoo en 2 delen warm water, goed schudden en aanbrengen tussen de haren op de hoofdhuid. Dan kan je overvloedig je shampoo/schuim aanbrengen voor een goede en milde reiniging dat toch zuinig in gebruik is. De hoofdhuid blijft rustig en schoon, wat goed is voor een gezonde haarwortel. Je haar is luchtig schoon met een mooie glans en heeft minder last van build-up. En last but not least je haarkleur blijft met een constante zuurgraad, dus minder last van poreus haar, beter behouden.


Wil je a.d.h.v. dit verhaal een afspraak maken bij natuurkapper Natural HairDo of alvast een kijkje nemen in de Online-Store om meer informatie te krijgen over de natuurlijke haarproducten? Klik hier voor een afspraak in de online agenda en hier voor Natural HairDo's Online-Store. Heb je nog persoonlijke vragen? Klik hier voor de contactpagina.

Warme groet,

Tjitske

Info over auteur en owner Natural HairDo






192 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page