Shampoo bars in opmars!

Bijgewerkt op: 22 jul. 2020

#natuurkapper #naturalhairdo #shampoobar #haarzeep #rodolpheandco #mineralpowdershampoo

Heb je ook al een shampoo bar geprobeerd oftewel haarzeep? Wel even wennen hoor, zeker omdat je flink over de zeep moet wrijven en met je hand of zeep steeds tussen je haren over je hoofdhuid moet wrijven. Het resultaat is er dan ook naar, met mooi veerkrachtig en glanzend haar. En ander groot voordeel is ook dat je het zonder problemen mee het vliegtuig kan innemen! Dit kan trouwens óók met de Mineral Powder Shampoo, van Rodolphe & Co, die ik in deze blog verderop zal bespreken.

De shampoo bars of haarzepen zijn behoorlijk in opkomst, vooral omdat ze duurzaam zijn zonder plastic afval en het is weer eens geheel iets nieuws. Tenminste dat lijkt zo, eigenlijk zijn ze terug van weg geweest. Uit de tijd dat de cosmetica industrie nog niet zo in opkomst was.

Het duurzame aspect ervan is dat je het verbruik van plastic flesjes binnen de cosmetica helpt terug te dringen. Enkel alleen al binnen de haar- en huidcosmetica industrie belanden miljoenen plastic flesjes na gebruik op de afvalberg. Gelukkig wordt er tegenwoordig veel meer aan plastic afvalscheiding gedaan, maar scheiden blijft moeilijk. We hebben het hier nog niet over de microplastics in cosmetica. De afbreekbare bio-plastics verpakkingen zijn al veel beter, maar doen er nu nog te lang over om volledig gecomposteerd te worden. Glas is ook niet alles, want dat is zwaar tijdens het transport, dus ook niet echt duurzaam. Een shampoo bar is licht, niet breekbaar en heeft na gebruik geen afval. Ideaal en goed voor het milieu. Shampoo bars zijn dus heel duurzaam, maar niet altijd goed voor je haar. Dat komt omdat de verschillende termen door elkaar gebruikt worden.

Je hoort vaker van de term 'shampoo bar' dan haarzeep. Simpelweg omdat hier meer reclame over gemaakt wordt, maar eigenlijk zegt het niets of het een milde natuurlijke reiniger is of niet. In een shampoo bar zitten vaak agressieve detergenten zoals SLS of SLES. Net zoals bij de term Vegan Free, wil dit ook niet altijd zeggen dat er natuurlijke ecologische producten in zitten. Bij de één wel en bij de ander niet. Je moet dus echt verder kijken wat er op de ingrediënten/INCI lijst staat.

Als we het hebben over haarzeep, dan is deze vaak gemaakt van natuurlijke koud geperste oliën, uiteraard zonder SLS en SLES. Deze haarzepen tasten het natuurlijk evenwicht van je haar en hoofdhuid niet aan. Dat doen shampoos met SLS en SLES wel. Hierdoor ontstaan er vaak vele hoofdhuid problemen, zoals een geïrriteerde hoofdhuid met b.v. vet haar en/of schilfers. Bij een natuurlijke shampoo bar blijft de natuurlijke talgproductie in tact, glanst je haar en blijft het langer schoon en luchtig. Een mooi bijkomstig effect is dat je haar veel steviger aanvoelt en je daardoor minder stylingsproducten nodig hebt. Ook hierdoor blijft je haar langer schoon.

Daarnaast heb je nog de natuurlijke bodysoap die iets minder vet is dan haarzeep. Toiletzeep bevat nog minder vet en is enkel geschikt voor je handen of wasgoed. De natuurlijke soap kan voor velen toch nog wat prettiger zijn dan de vettere haarzeep. Je haar voelt minder vet aan, zonder dat je haar teveel uitdroogt. Het ligt dus geheel aan het percentage natuurlijke olie wat nog in de zeep aanwezig is.


Mijn advies is om regelmatig je haar met een natuurlijke (haar)zeep te wassen en af en toe na te spoelen met een lichte appelazijn spoeling. Eventueel met enkele druppels etherische olie. Dit om een teveel aan vetafzetting door kalkhoudend kraanwater tegen te gaan. Je haar zal nog meer gaan glanzen. Was daarnaast je haar afwisselend met een natuurlijke shampoo zonder parabenen, siliconen, SLS of SLES. Dit om teveel vetafzetting vooral rondom de kruin te voorkomen en is ook fijner als je niet zo houdt van de zure appelazijn lucht.


Wil je het beste van beide werelden? Gebruik dan de b.v. de Mineral Powder Shampoo van Rodolphe & Co. De inhoud van 50 gram is gelijk aan 400 ml. vloeibare shampoo. De poedershampoo bevat milde bentoniet-klei wat een licht detox effect geeft. De shampoo verwijdert hierdoor op milde wijze built up en geeft zichtbaar meer volume. Ideaal op vakantie, want hij verwijdert op milde wijze chloor en zeewater uit je haar. Zeker chloorwater uit de zwembaden kan voor built up in je haar zorgen. De shampoo zit in een plastic afbreekbare verpakking, is licht van gewicht en zeer zuinig in gebruik.


Gebruiksaanwijzing: Breng 1 theelepel shampoopoeder aan op je handen of rechtstreeks op het natte haar. Laat het schuimen en 2-3 minuten inwerken. Goed uitspoelen met water. Herhaal indien nodig. Geschikt voor elk haartype. Voor optimaal resultaat wordt geadviseerd deze shampoo in combinatie met de Mask NII te gebruiken. voor extra voeding en glans.

Beide producten zijn te koop bij ondergetekende en bij de Green Compony, zie de link o