Leven en ondernemen tijdens Corona

Hoe ben jij privé of als ondernemer de afgelopen periode doorgekomen? Er is veel gebeurd en op dit moment is alles anders dan voorheen. Althans bij de meeste is dat zo. Bij de stort en bouwmarkten was het afgelopen maanden drukker dan ooit. Veel mensen konden thuis werken, ouders moesten hun kinderen thuis bezig houden en ouderen zaten voor hun veiligheid opgesloten in zorgtehuizen. Veel bedrijven moesten verplicht hun deuren sluiten, maar hoe heeft de ondernemer zelf zich door deze moeilijke periode heen geslagen? Je zal maar net met je droom begonnen zijn…. Hierbij mijn ervaringen als startend ondernemer tijdens deze roerige periode.

Anders: Na 26 jaar docent haarverzorging geweest te zijn, ben ik stappen gaan zetten om voor mezelf te beginnen met een ‘natuur’ kapsalon in eigen woning. Na alle voorbereidingen ben ik 20 februari 2020 opgetogen van start gegaan. En toen kwam Corona langs… Na 2.5 weken open te zijn geweest ben ik een week eerder dan verplicht dicht gegaan. De eerste weken was ik net als vele anderen onthutst en lichtelijk angstig. Tegelijkertijd kwamen er vele gave initiatieven op gang om via ZOOM allerlei trainingen op marketing- en vakgebied te volgen. Daarnaast kwamen de sociale activiteiten zoals lekker samen zingen in een koor volledig tot stilstand. Bellen met mijn nogal dove moeder verliep moeizaam en videobellen al helemaal niet. Daar snapte ze helemaal niets van. Ons geluk was dat mijn 89 jarige moeder nog zelfstandig thuis woont met een traplift. We gingen bij elkaar op bezoek, buiten in de tuin weliswaar en op zeer gepaste afstand. Ze is voorzichtig, maar ook zeer realistisch. Ze zei: “Als het mijn tijd is en ik Corona krijg, dan is dat zo.” Ondanks dat ze zichzelf nog steeds goed bezig kan houden ervaart ze meer en meer een isolement, want naast boodschappen doen komt ze vrijwel nergens meer. Knuffelen hebben we laatst even gedaan, maar zei ze: “dat moeten we toch maar niet meer doen Tjits, beter van niet.” Ja, begrijpelijk, maar hoe jammer ook. Het voelde zo goed om dat even te doen, je merkt op zo’n moment hoe je dat gemist hebt en hoe onnatuurlijk het is om dit niet te mogen doen. Hopelijk gaat de 1.5 wet niet door en mogen we hier als burger onze eigen verantwoordelijkheid in nemen, zonder dat we gestraft worden met torenhoge boetes. Gedaan: In de tijd dat we dicht waren heb ik dus vele trainingen gevolgd via ZOOM en ben ik blogs gaan schrijven. Momenteel volg ik een training intuïtief schrijven. Heel inspirerend. Alle natuurkappers die met Rodolphe & Co werken zijn verenigd in een vak- en sociëteitsgroep en we delen veel met elkaar. Heel waardevol, zeker in de tijd dat de salons gesloten waren en we elkaar tot steun konden zijn. Gelukkig was het al die tijd mooi weer en heb ik 2e hands meubeltjes geschilderd voor de kapsalon en veel in de tuin gewerkt. Helaas heb ik bij het onkruid tussen tegels weg krabben een tennisarm opgelopen. Tja, dat is het nadeel als je spieren dit niet gewend zijn, dan word je fanatisme direct gestraft met een peesontsteking, maar verder mag ik niet klagen. Daar ben ik dankbaar voor. De kapsalon mocht na 10 weken weer open en langzaam aan komen er steeds meer nieuwe klanten bij. Ik zit nog in de beginfase van opbouw en dat is tijdens Corona toch wat moeilijker, maar ik heb er alle vertrouwen in dat dit steeds beter wordt. 2020 Zal voor veel bedrijven sowieso niet het beste jaar worden, dat calculeren we maar in. Naast de salon en andere werkzaamheden heb ik vele kilometers gewandeld met mijn echtgenoot Ronald en ons hondje Sammy, een pittige Sheltie-Kooiker kruising. Laatst waren we voor een inenting bij de dierenarts en was ze verbaast hoe gespierd Sammy was. Echt een sporthondje, hoe leuk dit! Onze spiertjes zijn ondertussen ook wat steviger geworden en al wandelend zie je hoe mooi onze directe omgeving is. Het weer was en is ons nog steeds goed gezind, maar sommige landerijen hebben zo te zien toch veel last gehad van de droogte. Inmiddels is er gelukkig weer wat regen gevallen.

Bijzonder gebeurtenissen: Kortgeleden hadden we een strandfeest bij Ritthem. Het was prachtig weer en hadden heerlijk gezwommen, gebarbecued en na zonsondergang lekker relaxt bij het kampvuur gezeten. Alles in gezellige groepjes op redelijk gepaste afstand. Het was genieten en de sfeer was voortreffelijk. We gingen zelf weer op huis aan en kwamen 2 politiebusjes en 2 politieauto’s tegen die in colonne richting strandfeest reden. NAW gegevens werden genoteerd en gelukkig geen boetes, maar de fijne ervaring was in één klap voorbij. Het was een anti climax en zonder afscheid ging ieder weer zijns weegs.

Leuke dingen: Ondanks Corona ben ik blij dat ik van start ben gegaan met mijn eigen bedrijf. Leuke dingen zijn voor mij zeker ook de kleine dingen die er toe doen, zoals lekker genieten van de zon, de natuur in onze direct en mooie omgeving, de spaarzame contacten, de grappige capriolen van onze hond, tijdens de hittegolf lekker luieren met een boek onder een boom en bezig zijn met m’n bedrijf. Kortom naast al het leed rondom Corona, zijn er voor mij en de meeste van ons nog genoeg leuke dingen te beleven en te doen.

Ik mis: Mijn hobby is zingen en ik zing momenteel bij de Sea Sound Singers en Koor A58. Na 5 jaar bij A58 weggeweest te zijn, kwam ik als in een warm bad weer terug bij een koor. Fanatiek begon ik met het instuderen van de nieuwe nummers, maar toen kwam spoedig hierna Corona langs om roet in het eten gooien. Net als iedereen mis ik het sociale contact en het zingen, maar ook ik ben niet echt gemotiveerd meer om te studeren. Ik mis het leven dat we vóór Corona hadden. De vrijheid die we genoten om elkaar te kunnen zien, te knuffelen en te gaan en staan waar we wilden. Toch zie ik dat deze tijd ook openingen heeft gebracht, dat we zaken ook op andere manieren goed kunnen regelen, zonder daar kilometers lang voor te hoeven reizen. Echter sociale contacten en alles wat daarmee samenhangt moet je samen kunnen doen. Dat is het werkelijke genieten! ZOOM blijkt hierin surrogaat. Ik spreek de hoop uit dat koren, festivals en alle bedrijven rondom onze rijke cultuur weer op een normale manier, zoals voorheen kunnen floreren. Dat we in vrijheid zonder angst weer kunnen samenkomen en samenwerken. Dat we weer SAMEN kunnen ZIJN en DOEN! Met andere woorden, voor ieder van ons en de ondernemers in het bijzonder, alle goeds gewenst voor onze toekomst!!


Keep on smiling!

Warme groet, Tjitske Natuurkapper & haarcoach Natural HairDo